Храм Святої Анни
На цьому камені Я збудую Церкву Мою,
і врата пекла не здолають її. (Матф.16:18)
Welcome to our website
Я в храмі. Що далі?

Відповіді на часті питання, пов'язані з відвідуванням храму.

Віруючі хрестяться перед входом у церковну огорожу, перед входом у храм, коли ввійшли в храм. Якщо служба ще не почалася можна підійти перехреститися й прикластися до ікони, що лежить у центрі храму на аналої (невеликий столик з похилою верхньою поверхнею),ікона на аналої міняється щодня й пов'язана з богослужінням даного дня,або ікона храму , вона на аналої може бути й не одна.

   Якщо в храмі перебувають мощі святих або особливо шановані ікони, то підходять, хрестяться, прикладаються й до них. Можна підійти й до будь-якої ікони, до всіх ікон підходити не обов'язково.

  Якщо в храмі люди, можна привітатися з ними кивком голови. Якщо поруч священик, можна привітатися з ним легким поклоном, а якщо він не зайнятий, можна підійти й попросити благословення.

   Якщо богослужіння в храмі вже почалося, то намагаємося нікому не заважати й менше переміщатися. Перехрестившись після входу в храм, займаємо місце й беремо участь у загальній молитві.

    До ікон можна буде прикластися після закінчення служби. Якщо людина прагне, в іконній крамничці можна придбати одну або кілька свіч,але це не є обов'язком. Свічки можна поставити самому, а якщо людей у храмі багато, можна попросити передати свічка на свічник. На лівій стороні храму є квадратний свічник-канунник, на нього ставлять свічки за померлих. На інші підсвічники свічки ставлять за живих, Господу Богу, Богородиці й святим. Можна всі свічки поставити й в один підсвічник або одну свічку поставити за всіх і всім. Коли ставлять свічку, то подумки говорять, кому або за кого ця свічка. Задувати свічку, що догоріла, можна. З свічкою благоговійно обходяться.

    Свічки можна запалити й будинку, свічкові недогарки в сміття не викидають, можна віднести в церкву або спалити в чистім місці. Бажаючі можуть замовити в іконній крамничці особливі поминання або прохання, це теж не є обов'язком. Якщо новачок щось зробить не так, як інші (не вчасно поклониться, не так повернеться і т.д.) це не є гріхом, не все відразу, ми вчимося. Добре якщо є вже досвідчений товариш, підкаже. А поки немає – не засмучуйся, запитуй – підкажуть. чи Можна йти в храм, коли грошей немає? ПОТРІБНО! Богу потрібні не гроші, а віра й молитва наша.

Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]