Храм Святої Анни
На цьому камені Я збудую Церкву Мою,
і врата пекла не здолають її. (Матф.16:18)
Welcome to our website
Про Різдвяний піст.

<img src="http://anna-lykov.at.ua/christmas.jpg" border="0" alt="" />Різдвяний піст — останній багатоденний піст у році. Він починається 15 (28 по новому стилю) листопада й триває до 25 грудня (7 січня), триває сорок днів і тому іменується в Церковному статуті, як і Великий піст, Четирідесятницією. Оскільки заговини на піст доводиться в день пам'яті св. апостола Пилипа (14 листопада ст. ст.), те цей пост називають також Піліпповим.

Про історію встановлення поста і його значення.

Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, ставиться до прадавніх часів християнства. Вже в V-VI століттях його згадують багато церковних  західних  письменників. Ядром, з якого виріс Рождественський пост, був піст переддень свята Богоявлення, що відзначався в Церкві, принаймні, з III століття й в IV столітті Різдво, що розділилося на свята, Христового  й Водохрещення Господнього.

Спочатку Різдвяний піст  тривав в одних християн сім днів, в інших — більше. Як писав професор Московської Духовної академії І. Д. Мансвітов, «натяк на цю неоднакову тривалість утримується й у самих прадавніх Тіпиках, де піст Різдвянтй розділяється на два періоди: до 6 грудня — більш поблажливий відносно помірності... і іншої — від 6 грудня до самого свята»

За словами блж. Симеона солунского, «піст Різдвяний  Чотирідесятниці зображує піст Мойсея, який, постившись сорок днів і сорок ночей, одержав на кам'яних скрижалях накреслення слів Божих. А ми, постячись сорок днів, споглядаємо й приймаєм живе Слово від Діви, написане не на каменях, але, що втілилося й народилося, і долучаємося Його Божого тіла ».

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою й постом, щоб із чистим серцем, душею й тілом могли благоговійно зустріти Сина, що з'явився в світ, Божий і щоб, крім звичайних дарунків і жертв, принесли Йому наше чисте серце й бажання навчатися Його заповітам.

 

Як харчуватися в Різдвяний піст.

 

Статут Церкви вчить, від чого слід утримуватися під час постів: «Усі благочестиво постящі строго повинні дотримувати статутів про якість їжі, тобто втримуватися в пості від якої їжі , не як від поганих (так не буде цього), а як від не пристойних посту й заборонених Церквою.Їжа, від якої повина втримуватися в пості : м'ясо, сир, коров'яче масло, молоко, яйця, а іноді й риба, дивлячись по відмінності святих постів».

 

 Правила помірності, запропоновані Церквою в Різдвяний піст, настільки ж строгий, як і в Апостольський (Петрівку) піст. Крім того, у понеділок, середу й п'ятницю Різдвяний піст за  статутом забороняються риба, вино і яйця, і дозволяется ухвалювати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечерні. В інші ж дні — вівторок, четвер, суботу й неділю — дозволено споживати їжу з рослинною олією.

 

Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні й неділі дні й на  великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, у храмові свята й у дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу  або п'ятницю, то дозвіл поста покладений тільки на вино і яйця.

Від 20 грудня до 24 грудня (старого стилю, тобто — в XX-XXI століттях — з 2 по 6 січня нового стилю) піст підсилюється, і в ці дні навіть у суботу й неділя риба не благословляється.

Постячись тілесно, у той же час необхідно нам поститися й духовно. «Постующі, братья, телесно, постимося й духовно, розв'язуючи всякий  союз неправди», — заповідає Свята Церква.

Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для порятунку душі, навіть навпаки, може бути й духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається свідомістю власної переваги від того, що він поститься. Дійсний пост пов'язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від страстей і пороків, викорінюванням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст не ціль, а засіб — засіб змирити своє тіло і очиститися від гріхів. Без молитви й покаяння піст стає всього лише дієтою.

Сутність посту виражена в церковній пісні: «Постячись від їжі, душа моя, а від страстей не очищаючись, дарма радієш посту, тому що якщо немає в тобі прагнення до виправлення, то возненавидена будеш від Бога, як брехлива, і вподібнишся злим демонам, які ніколи не їдять». Іншими словами, головне в пості — не якість їжі, а боротьба зі страстями.

 

Total comments: 1

1 Елізабет   (06.12.2010 09:34)
Спасиба з Господи, що надаєте таку інформацію.
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]