Храм Святої Анни
На цьому камені Я збудую Церкву Мою,
і врата пекла не здолають її. (Матф.16:18)
Welcome to our website
Тріодь відкриває нам двері, що веде прямо на Небеса…»

Дуже важливо, що ми говоримо на цю тему саме зараз, коли в церквах почали відкривати Тріодь. Ці дні знаменні. В день, коли міняються, стають іншими декорації церковного року. Коли ми готуємося вступити в самий довгий і найбільш величний його період — Великий піст.

Дійсно, Тріодь відкриває нам двері, що веде прямо на Небеса. Радісна ця Тріодь немов благодатне поле, де годує нас  Сам Христос, і де Він Сам годує Своїх духовних чад.

Як співається в сьогоднішній дні на вечірній службі, Христос входить у життя Церкви з особливою місією: «притчами вводячи всіх  Христос до житія виправленню». Тобто притчами й іносказаннями Сам Господь веде нас до виправлення. Як нам це розуміти? Так, що необхідно визначити своє місце стосовно Бога й Церкви, довідатися про Господа глибше, встановити з Ним зв'язок і не перервати його. чи Будемо ми з Богом або розійдемося з Ним,в різні боки? Думається мені, що ніхто не одружується  для розлучення, але проте розходитись  доводиться часто. Так само відбувається й у цьому випадку.

На початку підготовчих днів до посту в неділю  слухали притчу про митаря й фарисея (Лк. 18: 10-14). Мова в ній іде про смиренність. Я не буду зараз переказувати саму притчу, ви всі її знаєте. Єдине, на що б мені хотілося звернути вашу увагу, це те, що фарисей вважав себе знавцем Бога. Він думав, що Господь його друг і що сам він товариш Господа. І при цьому не він покаявся у вчинених гріхах, а митар.

Фарисей вважав, що пізнав Бога, а насправді нічого подібного. Він помилявся, тому що пізнати Бога не так просто. Слідуючи  легкими  вказівками Старого Завіту, фарисей загордився, що Бог зобов'язаний йому. Ймовірно, він уявляв собі Господа  касиром, який перевіряє по своїх записах, кому заборгував Він і хто Йому. Але це не так.

«Благочестивий» фарисей під словами «я не такий, як інші люди» мав на увазі, що йому не потрібний Бог, Який є смиренність. Й  отже, не маючи ніякого  смирення, він не відчував потреби  у Господові. Він зневажив Бога і залишився без Нього. Він пізнав Закон, але ніколи не замислювався про те, яке життя дійсного Бога.

А митар, незважаючи на те, що загруз у трясовині гріха, волав до Бога: «Боже! Будь  милостивий! Будь ласка й до мене, грішного !» І негайно ж його змучене серце, зганьблене жахом страстей і гріха, що втомилося й розчароване, відчуло у своїй глибині, що воно прощене за одну цю коротку сповідь і смиренність. Господь дійсно простив гріхи митареві. І той, прощений, тобто визнаний Богом, повернувся у свій будинок. Він жив в пітьмі, але смиренність привела його в раю, обдарило його присутністю й світлом Божим.

У наступну неділю ми згадаємо ще одну гарну притчу — притчу про блудного сина, що відкриває нам Бога з іншої сторони. Тут ми бачимо Господа в бідності, в болі, в гріху. Він «скочується» разом із грішником, щоб врятувати його. В притчі про блудного сина Господь показує нам Себе господарем  будинку. Він не лякається, побачивши, що син залишає рідний дах, дозволяє йому піти, розуміючи, що той не бажає більше відігравати в будинку роль молодшої дитини.

Через це нашим душам відкривається, як Небесний Отець, Зодчий, Творець і Правитель Церкви, приймає  прихожих до Нього зі словами покаяння: «Я вибрав Тебе, Боже». За це був обласканий і вкусив  відгодованого теляти (Лк.15:23) блудний син, один з таких, як ми, грішників.

У третю неділю Господь знову збирає нас і приводить у Своє Царство. Ми бачимо Христа в Церкві первонароджених, слухаємо одкровення в притчі про загальне воскресіння й велич  слави Божої, пізнаємо Його любов у спілкуванні з Ним. Це неділя — картина Другого Пришестя. Це образ Бога, що сидить на Небесному троні. Там, на Небесах, Він також, як і в житті, судить за законами смиренності, а не мирського правосуддя. Ця неділя дана нам як наставляння про те, що Євангеліє, смиренність і любов повинні неодмінно ввійти в наше життя.

За ним іде остання неділя перед Великим постом — сиропусна . Неділя, коли все починається спочатку, і ми згадуємо історію того, як впала людина  і після цього була  покликана  смиренним Господом у Царство Небесне.

Після ми вступаємо у Великій піст . Перший його  тиждень зводить наш погляд до Небес, повних ангелів Божих, що сходять і підносяться  до Сина Людського (Ин. 1:51), і з любов’ю, що вихваляють Христа, служачи  Йому і Його людям у Церкві.

Величне видовище виявляють нам ці недільні Євангелія! Реальністю й живим свідченням для смиренних людей, що шукають Бога, стало те, що багато століть тому назад символічно побачив  патріарх Яків: драбину  на Небеса й ангелів Господніх , що сходять і підносяться по ній (бут. 28: 12 і далі), усе те, про що мріяли ізраїльтяни. Здійснення пророцтва гаряче бажали побачити ангели, царі, а відкрилося воно біднякам і тим, хто здатний у смиренності сказати Богові: «Господи, я схиляю перед Тобою свої коліна!»

 

 

Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]