Храм Святої Анни
На цьому камені Я збудую Церкву Мою,
і врата пекла не здолають її. (Матф.16:18)
Welcome to our website
Поминальна субота.

  Субота мясопустна присвячується поминанню  покійних. Це так звана Всесвітня Батьківська субота, у яку відбувається особлива заупокійна служба. Цей день поминання присвячений до Великого посту й тому відзначається по перехідному календарю. Сьогодні Церква молиться особливо за тих покійних, які в силу яких-небудь виняткових обставин своєї смерті не удостоїлися належного християнського поховання. Присвячене поминання покійних до цієї суботи тому, що на інший день, мясопусна неділя, Церква згадує Страшний суд, на який стануть усі люди, як живі, що так і померлі.

 Встановлення мясопустної батьківської суботи сходить ще до апостольських часів, коли, згідно зі збереженими свідченнями, перші християни в певні дні збиралися на цвинтар для поминання померлих.

 В цей день поминання покійних у всіх храмах України відбуваються заупокійні Божественні літургії й панахиди.

 Дні поминання покійних займають особливе місце в християнській традиції. Згідно із християнським віровченням, смерть людини не припиняє тих відносин любові, які зв'язували його з живими. Продовження цих відносин виражається й здійснюється в молитовному поминанні покійних. Тому молитва за покійних вважається кращим проявом любові й пам'яті про них.

 Крім днів індивідуального поминання в традиції Православної Церкви встановлені щорічні дні загального поминання покійних: субота мясопустна, Всесвітня батьківська субота, субота другого тижня Великого посту, субота третього тижня Великого посту, Радониця (вівторок другого тижня після Великодня), Троїцька батьківська субота (субота перед святом Трійці), і Димитрієвськая батьківська субота (субота перед день пам'яті великомученика Димитрія Солунского). У ці дні в храмах відбуваються панахиди й заупокійні богослужіння, а віруючі відвідують могили своїх близьких, щоб ушанувати їх пам'ять.

 В продовж Великого посту Церква не робить звичайних щоденних поминань (панахид, літій). Для того, щоб померлі не втратили рятівного заступництва Церкви, встановлено робити поминальні  суботи в другій, третій й четвертій седмиці Великого посту.

 

Total comments: 1

1 Елізабет   (23.02.2011 17:34)
Спасибі за інформацію!
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]