Храм Святої Анни
На цьому камені Я збудую Церкву Мою,
і врата пекла не здолають її. (Матф.16:18)
Welcome to our website
Народження від води і Духа Святого.

Вірь, що рухи твого серця відкриті Богові, і це Він кличе тебе до Себе. Кличе так м'яко, що назвати це примусом не можна, але разом з тим так владно, що пручатися теж неможливо. Така Його манлива благодать. І ти йдеш на її заклик, хоча не знаєш, що тебе очікує.

 Не можна хрестити, не вчивши. Наш Божий Спаситель по Воскресінню Своєму сказав учням: Навчате всі народи, хрестячи їх в ім'я Отця й Сина й Святого Духа (Мф. 28, 19). Чуєш, спочатку « навчите», а потім — «хрестіть». Тому що в цю воду потрібно ввійти тільки раз у житті в повній свідомості того, що ти робиш, і що Бог зробить із тобою. 

 Вода хрещення — це образ труни Ісуса. Головне в нашій вірі те, що Христос вмер за гріхи наші й воскрес з мертвих для виправдання нашого. Ми входимо у воду хрещення, щоб з'єднатися з померлим за нас Христом. Священик занурює нас зі словами «хреститься раб Божий (ім'я) в ім'я Отця» — і вода зливається над нашої головою. «Амінь» — і ми повстаємо в перший раз. Ми були один день із Христом у труні. «І Сина» — вода зливається над нами в другий раз. «Амінь» — ми повстаємо, бувши з Христом другий день у труні. «І Святого Духа» —  і вода  поринає  втретє на нас; ми й третій день із Христом у труні, для того щоб на третьому «амінь» вийти з води разом із Христом, що воскреснути з мертвих у третій день.

 От головне, що ти повинен зрозуміти: через воду хрещення ми з'єднуємося по вірі із Христом, що вмерли за нас і заради нас воскреслим. Ця вода необхідна для нашого вічного життя так, як вода потопу була необхідна для страти грішників у часи Ноя. Але ця вода добра. Та втопила беззаконників разом з їхніми гріхами, а ця змиє гріхи, самого ж грішника виправдає. 

 Ця вода необхідна, як расступившися води Червоного моря, що пропустили євреїв, що  погубили фараона з його військом. Всякий, що йде з рабства дратує колишнього злого пана. Хазяїн смертного царства, гордий фараон — диавол — мав тебе, і ти платив йому податки мертвими справами, яких тепер соромишся. Возвеселись і зрадій — воду хрещення фараон не пройде. Він потоне в ній, а ти вийдеш вільним.

 Усе, що зробив ти, сказав або подумав поганого, буде змито з тебе. Це буде той єдиний день, коли вода буде не тільки обмивати тебе зовні, але й таємниче обмиє тебе зсередини. Тільки в майбутньому не будь поросям, не вертайся назад у бруд або як пес на свою блювотину (2 Пет. 2, 22). Тй що безстрашно грішить після хрещення розпинає в собі Сина Божого. Бійся цього. 

 Ти, звичайно, запитаєш, що для цього ( тобто для хрещення) потрібно? Ми живемо в матеріальному світі й в великій мірі страждаємо матеріалізмом навіть у речах духовних. Відповім тобі так: для хрещення потрібно небагато, але це  дорогого коштує. Ти повинен прийти до купелі з вірою й покаянням. Це найголовніше. У що вірять православні християни — ти довідаєшся, прочитавши й усвідомивши Символ Віри, який незабаром вивчиш напам'ять. А покаяння — це головна прикраса християнської душі і єдиний ключ, яким відкриваються двері милосердя Божого.

 Раніше людей хрестили на відкритій воді — у морі, озері, річці. Потім стали будувати спеціальні  храми — баптистерії. Сьогодні, після довгих років войовничого атеїзму, баптистерії є далеко не в кожному храмі. Тому може трапитися, що тебе будуть хрестити не зануренням , а обливанням. Не бентежся цим: ти однаково будеш хрещений і ні в чому не обділений перед Господом. Після хрещення тебе одягнуть у білий одяг, швидше за все, це буде чисте простирадло — те  з матеріальних речей, що потрібно на хрещенні. Ця біла тканина на твоїх плечах буде мати той же зміст, що й вінчальний одяг наречених — знак чистоти, безвинності, радості.

 У найближчі дні після хрещення, а краще наступного дня, тобі потрібно буде причаститися, причому без сповіді. Звичайно християни перед прийняттям причастя очищають совість покаянням. Тобі ж нема чого буде сповідувати. Як новохрещений, ти будеш чистіше всіх, і навіть тих, хто на багато років раніше тебе знайшов дорогу до храму. Тобі можна буде по-доброму заздрити, і всі, хто не знає про дивовижну подію, що відбувся у твоєму житті, будуть дивитися на тебе з подивом: звідки в ньому стільки світла, стільки життя в очах, стільки краси, якої ми раніше не зауважували?  

 Але будь обережний. Молитва Господня, «Отче наш» ( до речі, вивчи її), закінчується словами «визволи нас від лукавого». Своїм хрещенням ти обрадуєш незліченне ангельське воїнство, але сильно засмутиш наклепника й ошуканця з армією його слуг. Він захоче знову здобути тебе у свою власність і спочатку, осліплений твоїм невидимим сяйвом, не зможе до тебе наблизитися. Але згодом оточить тебе сіткою спокус і пасток. Повторюся ще раз: будь обережний. Хрестившись, ти став сином Матері-Церкви. Ходи на служби. Часто причащайся. До всього в Церкві придивляйся й все вивчай — адже ти поки так мало знаєш. А тим часом, твій довгий важкий шлях у Небесне Царство вже почався.

 І ще трохи, мабуть, з останніх порад — прочитай Євангеліє. Якщо не всі чотири, то хоча б одне з них (саме коротке — від Марка). Перед хрещенням попостись в міру сил один або кілька днів. Так, ледве не забув! Ти ж можеш молитися. Адже віра дарується людині до хрещення, а молитва народжується саме від віри. Молися, як можеш, як умієш, Богові, Який чує тебе. Проси, щоб хрещення відбулося, щоб Господь дав  тобі гарних друзів в Христі й мудрого духівника; молися за всіх тих, кого ти любиш, за всіх тих, про кого будеш молитися й після хрещення.

 Любий мій, ти прагнеш хреститися. Знав би ти, як ти мене обрадував. Тільки слухай, не барися. Дні лукаві, і відтягати нема чого. Поспішай стати добрим чарівником — перетворити невидиму добру думку у видиму добру справу. Хрестися скоріше. Допоможи, Господи.

Total comments: 1

1 Елізабет   (14.01.2011 19:50)
Спасиба з Господи!
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]