Храм Святої Анни
На цьому камені Я збудую Церкву Мою,
і врата пекла не здолають її. (Матф.16:18)
Welcome to our website
Вінчання та обручки.

Обряд вінчання, прийнятий зараз, сформувався приблизно в X столітті у Візантії. На Русі довгий час пара вважалася чоловіком і дружиною, якщо були виконані всі обряди, приїшовши з язичеських часів – сватовство, викуп нареченої, договір між родинами. Церковне вінчання серед простого народу вважалося необов'язковим. Його могли відкласти на час, і сполучити, наприклад, із хрещенням дитини.

Уважається, що з Візантії прийшли й обручки. У цій країні були в використанні персня-печатки. Обмінюючись своїми печатками, родини підтверджували, що довіряють один одному свої справи й свій стан. Цікаво, що заручні й весільні кільця носили й у прадавньому Римі, але небагато з іншим значенням – кільця символізували ланки ланцюга, якому навіки сковані чоловік і дружина.

У слова «вінчання» є ще одне значення – вінчання на царство, обряд зведення нового правителя в царський сан. Це пов'язане з тим, що молоді чоловік і дружина будують свою властиво маленьку державу – свою родину, де він – цар, а вона – цариця. Таке розуміння шлюбу привело до традиції тримати над головами пари вінці.

Крім вінців, є ще одна деталь, без якої неможливе вінчання. Це вінчальні обручки. Раніше вважалося, що обручка нареченого повинна бути зроблене із золота, а обручка нареченої – зі срібла. Це пов'язане з тим, що, як сказав апостол Павло, чоловік у шлюбі прирівнюється до Христа, а жінка – церква. Зараз про цю традицію згадують рідко, і найчастіше в пари однакові обручки для вінчання, срібні або золоті. Традиції пропонують не прикрашати обручки різьбленням і дорогоцінними каменями, залишити їхніми простими, гладкими. Можна зробити гравірування на внутрішній стороні обручки – написати там ім'я чоловіка й дату весілля або слова з молитви.

Обручки носять на підмізинному пальці лівої руки: уважалося, що від підмізинного пальця йде артерія до самого серця. Перед вінчанням молодим слід поститися від тижня до 10 днів (що нелегко, особливо якщо влаштовувати вінчання наступного дня після весільного банкету). Але головне, що повинне бути в молодих перед вінчанням – це щира, безкорислива любов і готовність пройти по життю разом.

Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]